Sistem tek halatlı olduğundan, halatların üzerinden geçtiği tekerleklerin uçlarına paraşüt frenleri pabuçları bağlanmıştır. Tekerlekler kuvvetli yaylarla raylara doğru itilir.

Kabin ağırlığı nedeni ile frenler raylara değmez. Ancak, halatlar koparsa yaylar frenleri raylara sıkıştırır. Bu sistem şu anda çalışır durumdadır. Kabin, kapılar, merdiven sahanlıkları değişmemiştir. Zamanı bilinmemesine rağmen, minumum 50 sene evvel sadece Schindler makine grubu( tek hızlı, bilezikli asenkron motorlu) ve kumanda panosu değişmiştir. Istanbul’da ilk elektrik Pera Palas nedeniyle kullanılmıştır. Bir jenaratör oteli besliyordu ve bazen komşulara da elektrik verilirdi.

907 senesinde İZMİR’de su ile çalışan, bulunduğu semte ismini vermiş, İzmir’in tarihi asansörü vardı. Musevi iş adamı Nesim Levi, 155 basamak ile birbirine bağlanan seviye farklı iki semt arasında, vatandaşlar zorlanmasına gönlü razı olmadığı için yaptırmıştır. Daha sonra modernleştirmek için sökülmüş ve yerinde halen bir asansör hizmet vermektedir. Bu eseri muhafaza edebilseydik, çok kıymetli bir tarihi eserimiz olacaktı.
İSTANBUL Çubuklu’da 1903 yılında yapımı başlayan Hıdiv Kasrı, 1907’de bitti. Nadide eserlerden biri olan Hıdiv Kasrı buhar ile çalışan üç asansöre sahipti. Mekanik kısmı aşağı yukarı muhafaza edilmişse de buharlı tahrik sistemi devreden çıkmıştır.
Muhafaza edebilseydik, bugün için dünyada çok büyük tarihi bir yeri olurdu. Çünkü, üç asansör tek bir buhar kazanından tahrik edilmekteydi ve bunun dünya asansör tarihinde büyük yeri vardır. Bu asansörlerde, her şey mekanikti. Tahrik ve kumanda sadece buhar gücü ile yapılıyordu. Asansörü çağırmak için basılan buton bir valfe değiyor, kumanda alan asansör gideceği kata gelince, bir başka valfe basıyor, kapanan valf asansörü durduruyor.
Bu asansörlerden biri Sayın ENGİN GÖKHAN tarafından elektrik gücü ile çalışacak şekilde onarılmıştır. Ancak diğer aksamlarının değişmemesine büyük özen gösterilmiştir.
Burkhard Gantebein ve Ski 1865 senesinde ıstanbul’daki en eski 7 ticaret firmasından biriydi. 1920 senesi başlarında Wertheim (Avusturya) firması ile beraber imalat, montaj, bakım yaptı. 1996 yılında Otis ve Gantenbein bir araya geldiler. Eski fimalardan biri olan Leber Brothers 1996 yılında Schindler’in Mümessili idi. Sayın Emin Aktar ve Koç Grubu Schlieren ile Hausan için bir firma kurdularsa da, kısa süre sonra ayrıldılar. Koç Grubu Hausan Asansör Firmasını devretti. Shlieren Sayın Emin Aktarda kaldı.
Daha sonra Sayın Emin Aktar tarafından 1956’da Schlieren Türkeli firması kuruldu.

1955 mayısında Sayın Mehmet Kavala’nın muhasebe bölümünde Sayın Erol Erbirer çalışmaya başladı Sn. Kavala’nın isteği ile Erbirer Snates Koll. Şti. ve imalat için Tekimal Koll. Şti.’nin kuruluşlarını eylül ayında bitirdi. Böylece Selahattin Genç ile Mehmet Kavala’nın ortaklığı başladı. Snates-Tekimal Koll.Şti. sonradan çok değerli asansör şirketlerinin kurulmasında ana kaynak ve okul oldu. Snates’ten evvel de, asansör sektörüne hizmet veren çok sayıda firma mevcuttu.
1971’de İstanbul Asansör Derneği, 1972’de AYSAD ( Asansör, Yürüyen Merdiven Sanayicileri Derneği) kuruldu. Daha sonra İstanbul, İzmir başta olmak üzere bir çok şehirde önemli asansör dernekleri kuruldu ve sektörün bütün Türkiye’de olgunlaşmasını sağladı. Bugün, dünya lideri asansör firmaları Türkiye’de doğrudan veya ortaklıklar olarak temsil edilmektedir. Bu firmaların yanında gerek montaj, gerek imalat firması olarak çok sayıda yerli firmalar mevcuttur. Yerli ve yabancı sermayeli firmalarımız, monte ettikleri asansörlere veya ürettikleri malzemeye CE işareti iliştirebilmek için onaylanmış kuruluşlardan müsaade almış ve almaktadırlar.

Kaynak:asansordunyasi.com